Veiligheidsenquête: 8 op 10 vrezen aanslag

In 'De Veiligheidsenquête' heeft VTM NIEUWS een grote bevraging gedaan naar het veiligheidsgevoel in België. De enquête werd afgenomen na de aanslagen in Parijs, maar nog voor de grote antiterreuroperatie in ons land, waarbij twee doden vielen in Verviers.

Heeft u meer schrik van moslims dan voor de aanslag op Charlie Hebdo?

Bijna een kwart van de Belgen, 23 % om precies te zijn, heeft na de aanslag op Charlie Hebdo meer schrik voor moslims. Opvallend: het aantal vrouwen dat nu meer schrik heeft voor moslims ligt met 27 % beduidend hoger dan het aantal mannen (18 %).

Moeten er volgens u specifieke wetten ontworpen worden om terrorisme te bestrijden?

Een overgrote meerderheid van de Belgen (89 %) is voorstander van specifieke wetten om terrorisme te bestrijden. Amper 11 % is het daar niet mee eens, voor hen zijn er geen uitzonderlijke wetten nodig in de strijd tegen het terrorisme.

Vindt u het een goed idee om jihadisten de nationaliteit te ontnemen?

86 % van de Belgen vindt het een goed idee om de nationaliteit van jihadisten te ontnemen. Daarmee spreekt een overgrote meerderheid zich uit voor deze maatregel tegenover slechts 14 % die niet vindt dat jihadisten hun nationaliteit moeten verliezen.

Vindt u het een goed idee om de persoonsgegevens van burgers meer toegankelijk te maken voor de autoriteiten?

Drie kwart van de Belgen zit er niet mee in om meer persoonsgegevens beschikbaar te stellen voor de autoriteiten. 75 % vindt het een goed idee om de persoonsgegevens van burgers meer toegankelijk te maken voor de autoriteiten, tegenover een kwart van de Belgen dat het daar niet mee eens is.

Vreest u nieuwe aanslagen?

Vier op vijf Belgen vreest dat er nieuwe aanslagen komen. Eén op vijf vreest niet voor nieuwe aanslagen.

Technische info

'De Veiligheidsenquête werd uitgevoerd door Ipsos in opdracht van VTM NIEUWS, in samenwerking met Het Laatste Nieuws, RTL en Le Soir. De enquête werd afgenomen bij 1162 Belgen op woensdag 14 en donderdag 15 januari. De foutenmarge bedraagt 2,9 %.