Brein achter aanslag niet gearresteerd

De verdachten die de Griekse politie in Athene heeft gearresteerd, hebben niets met het Belgische terreuronderzoek te maken. Dat heeft het federaal parket gezegd nadat het de identiteit van de verdacht gecheckt had.

Griekse media hadden eerder vandaag gezegd dat er vier vermoedelijke jihadi's waren opgepakt in het kader van het grote Belgische antiterreuronderzoek. Eén van hen zou het brein zijn achter de terreurcel die donderdag en vrijdag in ons land werd opgerold, maar dat blijkt dus niet te kloppen. De speurders blijven dus op zoek naar Abdelmahid Abaoud, ofwel Abou Omar Soussi, de 27-jarige Syriëstrijder die vanuit Griekenland de verijdelde aanslagen in ons land beraamde.

Gisteren al meldde VTM NIEUWS dat deze Abou Omar Soussi vermoedelijk de man is die de terreurcel in Verviers aanstuurde vanuit Griekenland. Hij had de touwtjes in handen en zorgde ook voor de financiering van de terreurplannen die de terreurcel had. Soussi is een 27-jarige man die in Molenbeek is opgegroeid en gruweldaden pleegde in Syrië. Momenteel zou hij dus in Griekenland verblijven, maar van een arrestatie is (nog) geen sprake.

De Belgische politie kwam de terroristen enkele weken geleden op het spoor dankzij een tip. Uit afgeluisterde gesprekken tussen de Syriëstrijder in Griekenland, een gedetineerde in Lantin, en één van de neergeschoten verdachten in Verviers, ontdekten de speurders dat er een aanslag op til was in ons land. Daarop grepen de veiligheidsdiensten donderdag in door een grote antiterreuroperatie in ons land. Daarbij werden twee vermoedelijke terroristen gedood, één werd gewond.