Brein achter cel in Verviers bekend?

Het logistieke brein achter de verijdelde aanslag in Verviers is een gewezen Syriëstrijder die nu in Griekenland zit. VTM Nieuws meldde gisteren al dat de sleutelfiguur vanuit Griekenland opereerde. Hij zou de touwtjes in handen hebben gehad voor de operationele uitvoering van de aanslag of aanslagen.

Enkele weken geleden ging de bal in het grote terreurdossier aan het rollen. De politie kwam via een tip uit op opvallend telefoonverkeer vanuit de gevangenis van Lantin. Daar hield een gedetineerde telefonisch contact met een teruggekeerde Syriëstrijder in Griekenland. Daarnaast had de gevangene ook vaak contact met zijn broer, één van de twee doodgeschoten terreurverdachten in Verviers.

Via het afluisteren van deze gesprekken kwam de politie erachter dat deze verdachten een aanslag beraamden op de politie in België. Dat gebeurde op bevel van de man in Griekenland, die duidelijk de touwtjes in handen had. Hij stuurde de terreurcel in ons land aan via de tussenpersoon in Lantin en financierde ze ook.

Opdrachtgever gekend, Griekenland doet niets

De identiteit van het brein achter de geplande aanslagen is gekend. Het gaat om een teruggekeerde Syriëstrijder die nu in Griekenland verblijft. Onze inlichtingendiensten weten wie hij is en brachten de Griekse autoriteiten ook op de hoogte. Maar zij gingen nooit in op vragen van België om over te gaan tot actie tegen hem.

Uiteindelijk kwamen de Belgische inlichtingendiensten erachter dat de terreurcel in Verviers op het punt stond een aanslag te plegen in ons land. De politie vermoedde dat ze snel in actie zouden komen. Daarom grepen onze ordediensten donderdagavond in. Daarbij werden twee terreurverdachten gedood. Eén van hen is de broer van de tussenpersoon in de gevangenis van Lantin.

Bekijk ook: