Schip loopt lek na botsing in Antwerpen

In het Antwerpse havengebied zijn vannacht twee schepen met elkaar in aanvaring gekomen op de Schelde. Een van de schepen kon gewoon doorvaren, maar het andere liep een lek op. Dat zegt de Antwerpse brandweer. Het lek zorgt voor geurhinder in de omgeving, vooral in het havengebied rond de Scheldelaan en mogelijk ook op Nederlands grondgebied. De brandweer en nautische dienst bekijken momenteel nog of het schip veilig aan land kan worden gebracht, dan wel of het eerst ter plaatse moet worden leeggepompt.

De aanvaring zou omstreeks 0.30 uur gebeurd zijn op de Schelde ter hoogte van de Belgisch-Nederlandse grens nabij Doel. Het schip dat een lek opliep, een ruim 100 meter lange riviertanker, is voorlopig vastgemaakt aan een boei. Er zijn vier personeelsleden aan boord die intussen het gezelschap gekregen hebben van een expert van de brandweer en iemand van de nautische dienst. Zij voeren metingen uit en onderzoeken de stabiliteit van het schip. Meer informatie over het lek ontbreekt voorlopig.

Vanwege het incident is in Antwerpen de coördinatiefase van het rampenplan in werking gesteld. De brandweer heeft een commandopost opgericht aan de Berendrechtsluis.