Michel: "300 extra militairen inzetten"

Er zullen in ons land vanaf vandaag geleidelijk tot 300 militairen worden ingezet om de veiligheid te versterken. Dat heeft premier Charles Michel vannacht bekendgemaakt in een persmededeling na afloop van het kernkabinet. De soldaten zullen concreet worden ingezet in Brussel en Antwerpen, en kunnen ook worden gemobiliseerd in Verviers en op andere plaatsen, luidt het.

De militairen zullen gewapend zijn en nemen de bewaking op zich van welbepaalde plaatsen. Ze zullen de taak van de politiediensten versterken, aldus de mededeling. De maatregel zal regelmatig worden geëvalueerd door de bevoegde diensten.

De premier had na de verhoging van het dreigingsniveau in België gisteravond het kernkabinet bijeengeroepen. Dat moest zich buigen over een tijdelijke mobilisatie van het leger met de bedoeling de waakzaamheid en de veiligheid te versterken. "Op voorstel van de minister van Defensie en Binnenlandse zaken en op basis van de analyse van de veiligheidsdiensten, heeft het kernkabinet beslist om geleidelijk tot 300 militairen in te zetten", klinkt het.