"Terroristen planden aanslag op politie"

Het federaal parket heeft vandaag meer toelichting gegeven bij de grote antiterreuroperatie in ons land. Daarbij werd een terroristische cel opgerold die aanslagen wou plegen tegen politiemensen en –commissariaten. In totaal vonden 12 huiszoekingen plaats, daarbij werden 13 mensen gearresteerd. Ook in Frankrijk werden nog twee mensen opgepakt. Bij de huiszoekingen werden oorlogstuig en politie-uniformen gevonden.

De 12 huiszoekingen vonden over heel België plaats: 2 in Verviers, 6 in Molenbeek, 1 in Liederkerke, 1 in Sint-Agatha-Berchem, 1 in Anderlecht en 1 in Brussel. Tijdens deze huiszoekingen werden 13 mensen opgepakt, zij waren van plan om zware aanslagen te plegen in ons land.

Zware wapens en politie-uniformen gevonden

Het doel van de terroristische cel was om politiemensen aan te vallen op de openbare weg en in politiecommissariaten. Bij de huiszoekingen in Verviers werden naast zware wapens ook politie-uniformen gevonden, wat ook wijst in de richting van een aanslag tegen de politiediensten.

De opgepakte personen werden op in Molenbeek (9), Verviers (1), Brussel (2) en Sint-Agatha-Berchem (1) opgepakt. Daarnaast werden ook in Frankrijk 2 mensen opgepakt in hetzelfde onderzoek. Van hen wordt de uitlevering gevraagd.

Grootste antiterreuroperatie in België

De politiediensten waren de terroristische cel al enkele weken op het spoor en beslisten nu tot actie over te gaan omdat een aanslag nakende was. Over de identiteit van de opgepakte verdachten geeft het federaal parket geen informatie.

Volgens het federaal parket is de antiterreuroperatie tegen deze terroristsiche cel één van de grootste politieoperaties tegen terrorisme ooit in ons land. Het federaal parket benadrukt ook dat er voorlopig geen verband is met de aanslag in Parijs, op de redactie van Charlie Hebdo. “De antiterreuroperatie is een Belgisch onderzoek en maakt geen deel uit van een grootschalig Europees onderzoek. Er is wel contact geweest met de diensten van andere landen.”

Overzicht van de verschillende acties: