Dossier Vakbondsacties

Vakbond haalt agenten van straat

Politievakbond Sypol roept alle hulpagenten op alle openbare optredens te weigeren, zolang ze geen wapen en kogelvrije vest mogen dragen. De vakbond doelt hiermee bijvoorbeeld op de pepperspray of taser, wapens waarvoor ze opgeleid zijn. Die opleiding krijgen ze niet voor het gebruik van vuurwapens, maar de politievakbond vraagt die opleiding in te voeren.

"Deze geïnformeerde agenten kunnen door de burger en anderen niet onderscheiden worden van een inspecteur, gezien ze eenzelfde uniform dragen", stelt Sypol.be. Het enige verschil in uniform is de agenten van politie één ster dragen en inspecteurs twee sterren, verduidelijkt Rudy Callewaert van de vakbond.

Het is evenmin logisch dat het burgerpersoneel in de politiegebouwen, bijvoorbeeld in de politiezone Gent, drager moet zijn van een kogelvrije vest terwijl de agenten van politie ongewapend en in uniform de straat op moeten, stelt Sypol.be.

Daarom roept de vakbond de hulpagenten op om "zolang zij niet voorzien worden van deze uitrusting in alarm-fase 3, alle openbare optredens te weigeren en zich beroepen op de onmogelijkheid hun taken in veiligheid te kunnen uitvoeren".