Dossier Strijd tegen IS

IS roept op om politie in België te doden

Vandaag werd een video online geplaatst van de islamitische terreurbeweging IS waarin enkele jihadi’s hun ‘broeders’ oproepen om de jihad zoveel mogelijk voort te zetten in Europa. Dat meldt de website van Het Laatste Nieuws.

De video verschijnt als een reactie op de aanslagen in Frankrijk. Die zouden nog maar het begin van een reeks terreuracties in Europa zijn. België wordt genoemd als een van de landen waar aanhangers van IS aanslagen zullen plegen. Ook Duitsland en Zwitserland worden genoemd.

Er wordt specifiek gevraagd politieagenten te doden. “Als je een agent ziet, dood hem dan. Dood ze allemaal.” IS-strijders die niet naar het kalifaat van IS kunnen komen, moeten in Europa hun "best doen” om te ongelovigen te doden: “Doe wat je kan.”

Net vandaag werden overal in het land antiterreuracties uitgevoerd door de politie. In de stad Verviers vielen bij een operatie twee doden. Het veiligheidsniveau is voor justitie-en politiegebouwen alvast opgetrokken naar niveau 3. Of er een verband is met de dreigvideo is niet duidelijk.