Blogger krijgt elke week 50 zweepslagen

Amnesty International protesteerde vandaag voor de Saoedische ambassade in Brussel. Ze eisen de vrijlating van Raif Badawi, een Saoedische blogger die veroordeeld werd voor islamkritische uitspraken op het internet. Als straf krijgt hij daarvoor onder meer 1000 zweepslagen .

Raif Badawi is een blogger uit Saoedi-Arabië die op 7 mei 2014 veroordeeld werd voor het “beledigen van de islam”. Hij had namelijk een online forum opgericht waarop hij een open debat wilde voeren over de politiek in Saoedi-Arabië.  Op Twitter plaatste de man enkele uitspraken die zogezegd tegen de Islam gericht waren.  

Zijn straf is enorm zwaar. Badawi werd veroordeeld tot 1000 zweepslagen, een boete van 226.000, tien jaar reisverbod en tien jaar gevangenisstraf. Vorige week kreeg Raif Badawi zijn eerste 50 zweepslagen. Hij zal de komende 20 weken elke week 50 zweepslagen krijgen.

Amnesty International protesteert tegen deze zware veroordeling en spreekt van een schending van de vrije meningsuiting. Ze zullen elke donderdag, wanneer Badawi zijn nieuwe reeks zweepslagen krijgt, protesteren aan de Saoedische ambassade. Ook in Polen, Duitsland, Canada en Nederland wordt er elke donderdag geprotesteerd.