Verkopers Charlie Hebdo bedreigd

Verschillende boek- en krantenwinkels in de Brusselse gemeente Jette hebben een dreigbrief ontvangen om hen ertoe aan te zetten het laatste nummer van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo niet te verkopen. Dat meldt de krant La dernière Heure op haar website en wordt bevestigd door de lokale politie van de zone Brussel West.

In de brief, die rechtstreeks in de postbus van de krantenwinkels werd gestoken, wordt gedreigd met wraakacties als de winkels het nummer van Charlie Hebdo, met een nieuwe karikatuur van de profeet Mohammed op de voorpagina, aan de man zouden durven brengen. "Ik raad u aan geen karikaturen van onze geliefde profeet Mohammed - dat vrede met hem moge zijn - te verspreiden via dit afgrijselijke tijdschrift", klinkt het in de brief. "Anders zullen wraakacties volgen op u en uw verschrikkelijke winkel. In naam van Allah, de barmhartige, de zeer barmhartige."

Het parket van Brussel tilt zwaar aan de zaak. "We nemen dit zeer ernstig en zetten alle technische middelen in die we tot onze beschikking hebben om de dader of daders te identificeren", zegt parketwoordvoerder Dumont. "Wanneer we hem vinden, zullen we de dader vervolgen, ook al mocht blijken dat het om een of andere flauwe grappenmaker zou gaan. Dit soort feiten kunnen totaal niet door de beugel."