De Vis van het Jaar is een haai

De hondshaai is vandaag uitgeroepen tot de Vis van het Jaar. De vis wordt nu een jaar lang gepromoot, door extra aandacht in kookprogramma’s en tijdschriften. De Vis van het Jaar is een initiatief van de VLAM, het Vlaams centrum voor Agro- en Visserijmarketing.

De hondshaai is een kleine haaiensoort die tot 80 centimeter groot wordt en tot drie kilo kan wegen. De vissoort wordt in een vrij groot gebied gevangen: van de kusten ten zuiden van Noorwegen tot de Middellandse Zee, in de Zwarte Zee, voor de kust van Senegal en ook in de Noordzee. Jaarlijks wordt er zo'n 500 ton van de soort aangevoerd. Daarmee staat hij op de negende plaats in de visveilingen.

De vis is graatloos en wordt vaak klaargemaakt in moten en werd vroeger vaak aangeboden als zeepaling. Voor vijf à zes euro kan je al hondshaai kopen voor twee personen. Het visvlees leent zich tot heel wat bereidingen, van soepen tot gerookte bereidingen. In Engeland wordt de vis vaak gebruikt voor de befaamde fish and chips.