West-Vlaamse student is de slimste

De slaagcijfers van studenten uit West-Vlaanderen in het hoger onderwijs zijn beter dan die van studenten uit andere provincies, zo schrijft De Standaard.

40 procent van hen slaagt erin zijn bachelor in de voorziene drie jaar af te ronden, gemiddeld is dat 34 procent. De prestaties van de andere provincies liggen dichter bij dat gemiddelde. Van de studenten uit Vlaams-Brabant rondt 34 procent zijn bachelor af in drie jaar. 33 procent van de Oost-Vlaamse studenten slaagt daarin. In Antwerpen en limburg ligt het percentage op 32 procent. Op enige afstand volgen dan de studenten uit het Brussels Gewest: maar 21 procent van hen werkt in drie jaar zijn bachelorprogramma af.

Meer discipline

Onderzoekers en waarnemers schrijven die verschillen onder meer toe aan een meer geïnformeerde studiekeuze. Dat is ook af te lezen uit het feit dat West-Vlamingen in verhouding meer voor de hogeschool dan voor de universiteit kiezen. Ook de vaststelling dat er meer discipline heerst in de klassen van het West-Vlaams secundair onderwijs wordt als verklaring genoemd.