Busticket wordt duurder in de spits

Binnen één of twee jaar zal de prijs van een ticket bij De Lijn afhangen van het moment waarop het wordt gebruikt. Bij de NMBS gebeurt dat wellicht dit jaar nog. Dat schrijven Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg vandaag.

Een ticket in de spits zal duurder zijn dan in de daluren, omdat de plaatsen dan schaarser zijn. Mensen worden zo aangemoedigd om buiten de spitsuren te reizen. Wanneer dit systeem ingevoerd wordt, is nog niet duidelijk. "Binnen hoogstens twee jaar", zegt woordvoerster Astrid Hulhoven van De Lijn.

Bij de NMBS is de verwachting dat er binnen zes maanden meer duidelijkheid zal komen. Gebruikersorganisatie TreinTramBus vindt de maatregel asociaal: "Mensen die in de spits een trein, tram of bus moeten nemen, worden gestraft."

Nog geen beslissing

De Lijn zelf laat vanochtend weten dat alle uitspraken over duurdere tickets tijdens de spitsuren zijn ongegrond. De vervoersmaatschappij benadrukt dat de zogenaamde gedifferentieerde tarieven een denkpiste zijn die nog niet is onderzocht. "Bijgevolg zijn hierover ook geen beslissingen genomen", luidt het.