Charlie Hebdo bij ons donderdag te koop

Het volgende nummer van het satirische weekblad Charlie Hebdo wordt donderdag verspreid in België. Dat zegt de vereniging van persverkopers Prodipresse. "Het nummer verschijnt woensdag in Frankrijk, maar in België was dat altijd op donderdag", aldus de assistent-manager van de vereniging, Christophe Michel.

Sommige handelaars bij de grens zullen proberen zich vanaf woensdag bij hun Franse collega's te bevoorraden, aldus Prodipresse. "Andere handelaars die de exemplaren direct van distributiebedrijf AMP krijgen, verkrijgen het nieuwe nummer al rond 2 of 3 uur in de nacht van woensdag op donderdag. De andere die de exemplaren door AMP laten leveren, moeten wachten tot donderdagochtend", aldus Michel.

Het volgende nummer van Charlie Hebdo zal uiteindelijk een oplage van 3 miljoen hebben, in plaats van het aanvankelijk voorziene 1 miljoen exemplaren, zo liet de Franse distributeur Messageries Lyonnaises de Presse ( MLP) weten. MLP krijgt een lawine aan bestellingen uit Frankrijk en het buitenland te verwerken.

Prodipresse leerde maandag dat het in plaats van de gevraagde 80.000 exemplaren, slechts 20.000 zou krijgen. Gezien de verhoogde oplage in Frankrijk, hoopt de vereniging toch 60.000 exemplaren meer te krijgen. "Maar we hebben nog geen informatie van Parijs gekregen", klonk het nog.