Farid Le Fou blijft voorlopig vrij

Farid Bamouhammad, beter gekend als 'Farid Le Fou', blijft voorlopig op vrije voeten. Vanochtend kwam in de rechtbank van Luik het derdenverzet voor van minister van Justitie Koen Geens, die de vrijlating van Bamouhammad aanvocht. De rechtbank spreekt zich ten laatste volgende dinsdag uit over de zaak. 

De Belgische Staat doet er alles aan om Farid Bamouhammad zo snel mogelijk opnieuw in de cel te krijgen. Kort voor Kerstmis heeft een rechter in kortgeding hem vrijgelaten om medische redenen: hij was fel verzwakt door een hongerstaking. En nu wil hij op vrije voeten blijven, maar daar wil justitie niet van weten.

Gisteren is er zelfs een wet aangepast om hem weer achter de tralies te krijgen. Le Fou moest in principe nog tot 20 april 2027 in de cel blijven, onder andere voor moord en gijzeling. Maar in december besliste het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat hij buiten de gevangenis moest behandeld worden. Hij werd opgenomen in het ziekenhuis, maar leeft intussen in een opvangtehuis. Dat zegt ook zijn advocaat Marc Nève.