Zonnebeke: 74 mensen voor rechter

Meer dan een jaar na de zware kettingbotsing in Zonnebeke, moeten 74 bestuurders zich voor de politierechtbank komen verantwoorden. Zij zouden in de fout zijn gegaan bij het ongeval. Het proces zou plaatsvinden in het voorjaar.

Op 3 december 2013 waren 131 auto’s betrokken bij een drievoudige kettingbotsing op de A19 in Zonnebeke. Er vielen twee doden en bijna zeventig gewonden. De plotse dichte mist was de oorzaak van het ongeval.

Het Openbaar Ministerie oordeelt nu, op basis van de verslagen van de verkeersdeskundigen en de processen-verbaal van de wegpolitie, dat er 74 bestuurders een verantwoordelijkheid dragen. Het onderzoek focuste zich vooral op de zichtbaarheid op de tijd van het ongeval en of de bestuurders hun rijgedrag voldoende hadden aangepast. De maximumsnelheid bedroeg door de omstandigheden 70 kilometer per uur.

Volgens het Openbaar Ministerie werden er drie inbreuken gepleegd: onopzettelijke doding bij een verkeersongeval; onopzettelijke slagen en verwondingen bij een verkeersongeval en het voeren van een onaangepaste snelheid met een verkeersongeval met stoffelijke schade tot gevolg.