Agenten in kogelvrij vest achter loket

De politievakbonden vragen aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) of agenten hun dienstwapen tijdelijk mee naar huis mogen nemen. Ze willen ook kogelwerende vesten als ze speciale opdrachten moeten uitvoeren. Aanleiding zijn de geruchten dat terreurbeweging IS zou hebben opgeroepen Belgische agenten en hun familie te vermoorden. 

Bij de lokale politie in Gent zijn alle agenten die in contact komen met burgers nu al verplicht om kogelwerende vesten te dragen, zelfs achter het loket. Dat zegt woordvoerder Manuel Mugica-Gonzalez, die zelfs tijdens het interview met VTM NIEUWS een kogelwerende vest droeg. 

Het voorstel om het dienstwapen mee naar huis te nemen komt van de politievakbonden Sypol en VSOA, maar ook ACV Politie zal er de minister over aanspreken. “De Belgische overheid heeft alle agenten gevraagd bijzonder alert te zijn. Dat zullen ze doen, maar men vergeet dat agenten na de diensturen met lege handen naar huis gaan”, vertelt Rudy Callewaert van de politievakbond Sypol.

De vakbonden vragen dat de politietop agenten ook oproept om na hun dagtaak, wanneer ze ongewapend naar huis gaan, niet langer het politie-uniform te dragen.