In 2014 dubbel zoveel bezoekers Westhoek

Het kenniscentrum van het provinciebedrijf Westtoer heeft in het eerste herdenkingsjaar van WOI bijna een verdubbeling van het aantal toeristen in 2013 geteld. De massale aandacht voor de 100-jarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog is daar de reden voor.

Het Kenniscentrum meldt in een persbericht dat ze voor 2014 maar liefst 789.500 toeristen heeft geteld, dat is bijna een verdubbeling van de 415.500 herdenkingstoeristen in 2013.

Vanaf augustus ging het aantal bezoekers pijlsnel de hoogte in. De directe aanleiding daarvoor was de start van de herdenkingsplechtigheden en de grote media-aandacht die daarmee gepaard ging.  Westtoer had zich weliswaar voorbereid op een grote toestroom van toeristen, maar de uiteindelijke resultaten overtroffen toch alle verwachtingen. Voorzitter van Westtoer Franky De Block vertelt dat er ‘fors geïnvesteerd werd in de toeristische ontsluiting van het WOI-erfgoed in de regio.”

Die investeringen betroffen vooral vijf strategische projecten die de herdenkingssites ook internationale allure konden verschaffen. Zo was er een vernieuwing van het Flanders Field Museum, het Museum aan de Ijzer en het Memorial Museum Passchendale. Er kwamen ook nieuwe onthaalplekken voor de begraafplaats in Poperinge en het centrum Westfront in Nieuwpoort.