Coucke moet toch belastingen betalen

Marc Coucke dreigt dan toch een belasting van 25 procent te betalen op de verkoopopbrengst van Omega Pharma. Dat schrijven de kranten van Mediahuis, die er ook meteen op wijzen dat er mogelijkheden zijn om aan de belasting te ontsnappen.

Toen Coucke begin november Omega Pharma verkocht voor 3,6 miljard euro bleek dat hij daarop geen belastingen zou moeten betalen. Maar zelf heeft hij dat altijd tegengesproken. Coucke zou nu toch belastingen moeten betalen, omdat hij zijn aandelen in een vennootschap stak, in plaats van ze persoonlijk te houden. Zo valt de vekoop onder de regels van de vennootschapsbelasting.

Coucke zegt wel de vennootschap waarin de opbrengst komt, te behouden en daarmee opnieuw te investeren. “Pas de dag dat ik die vennootschap liquideer, moet ik de belastingen betalen”, zegt hij. Volgens fiscaal expert Michel Maus zijn er echter mogelijkheden om ook hieraan te ontsnappen. “Als hij het geld vijf jaar lang laat zitten, daalt de belasting tot tien procent. En als hij dan nog een koper voor de vennootschap vindt, verdwijnen de belastingen zelfs helemaal.”