Horeca Vlaanderen raadt ontslagen aan

Horeca Vlaanderen roept zijn leden op om het personeelsbestand in te krimpen, minder dagen en uren te openen en de prijzen met 20 procent op te trekken. "De komst van de witte kassa en het uitblijven van compenserende maatregelen maken dat er geen andere oplossing is," zegt voorzitter Filip Vanheusden. Horeca Vlaanderen doet de oproep in een brief aan alle leden.

"Deze brief valt me zwaar", schrijft Vanheusden, waarna hij argumenteert dat met de komst dit jaar van de geregistreerde of witte kassa het voor veel ondernemers moeilijk wordt het hoofd boven water te houden. Volgens de werkgeversfederatie blijven compenserende maatregelen van de regering uit, en zit er niks anders op dan "zelf maatregelen te nemen".

"Spijtig, maar broodnodig"

"Het besparen op personeel, het beperken van openingsdagen en openingsuren en het optrekken van de prijzen met ongeveer 20 procent zullen voor vele ondernemers spijtige maar broodnodige ingrepen zijn om te kunnen overleven. Uiteraard moet ieder onder u zelf zijn rekening maken en de juiste beslissingen nemen", luidt de oproep.

"Halfafgewerkte producten"

Volgens Vanheusden wordt met komst van de witte kassa en het uitblijven van compenserende maatregelen het onhaalbaar om evenveel uren te presteren als voorheen. "Restaurants en brasseries zullen later op de ochtend moeten openen, in de namiddag hun zaak dichtdoen en meer dagen moeten sluiten. Er zal moeten worden gewerkt met halfafgewerkte producten. We zullen niet meer alles zelf kunnen klaarmaken", aldus de Horeca Vlaanderen-voorzitter.

Prijzen optrekken

Minder personeel en uren alleen zullen niet alle problemen kunnen oplossen, vandaar de oproep om ook de prijzen op te trekken met 20 procent. Hij beseft dat het om een verregaande oproep gaat. "Maar er is geen andere oplossing. Dit is de drastische realiteit". De oproep geldt voor alle brasseries en de restaurants.

Horecazaken die meer dan tien procent uit hun omzet halen uit bereide maaltijden die ter plaatse worden geconsumeerd, moeten zich voor 28 februari registreren. De nieuwe kassa's worden dit jaar ingevoerd, sancties en controles komen er pas vanaf 2016.