Stamceldonatie op een jaar verdubbeld

Het Rode Kruis heeft het afgelopen jaar een verdubbeling gezien van het aantal geregistreerde stamceldonoren. Over het algemeen werd steeds vermeld dat er een groot tekort was aan donoren, maar volgens een artikel vanmorgen in De Morgen klopt dat niet langer. Het Rode Kruis zegt dat ze per vraag naar donor gemiddeld 15 geschikte kandidaten kunnen vinden.

Spectaculaire stijging

Op een jaar tijd is het aantal stamceldonoren van een ‘schamele’ 5203 naar 9120 registraties gegaan. Dat is net geen verdubbeling. Het Rode Kruis zegt zelf niet meteen een verklaring te hebben voor de spectaculaire stijging, maar het zou kunnen dat de media-aandacht voor enkele individuele gevallen ermee te maken heeft.

Emotionele campagnes

In 2014 lanceerde Humo-journaliste Katrien Depecker de emotionele campagne ‘Red Ed’ om een donor te vinden voor haar terminaal zieke vriend Ed Fox. Een ander voorbeeld was Veerle De Troyer die met hulp van cartoonisten als Jeroom, Merho en Eva Mouton op zoek ging naar een geschikte donor.

Na die campagnes registreerden maar liefst 17 616 kandidaat-donoren zich online, waarvan er slechts 9120 zich echt lieten registreren. Dat verschil verbaast niemand bij het Rode Kruis. Er zijn veel mensen die uiteindelijk nog afhaken, niet bereikbaar zijn of die toch niet medisch geschikt blijken.

Tekort of niet?

Op de grote vraag ‘Is er nu een tekort of niet?’ kan niemand nog duidelijk antwoorden. Op internationaal vlak is er nog een groot tekort aan donoren, maar in België was het onmogelijk de gigantische toestroom van registraties te verwerken. Momenteel weet niemand nog of er een tekort of niet is. Volgens het Rode Kruis is er alvast geen prangende nood en kunnen ze per aanvraag aan genoeg geschikte donoren geraken.

 Er blijft wel een vraag naar donoren onder de veertig jaar, mensen van vreemde origine en mannen.