De Wever wil leger inzetten bij dreiging

Bart De Wever wil geen risico’s nemen na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs. In een reactie aan Het Laatste Nieuws, verklaart hij dat hij het leger wil inzetten bij verhoogde bedreiging.“Er komt een moment om een lijn te trekken: tot hier en niet verder.”

Volgens Bart De Wever is de aanslag in Parijs een misdaad die ons confronteert “met een realiteit waarvoor we te lang blind zijn gebleven. De radicalisering in Europese moslimmiddens is een bestaand en acuut gevaar voor de openbare veiligheid. Niemand kan dit nog ontkennen.”

De Wever, voorzitter van N-VA en burgemeester van Antwerpen, beweert al langer dat het moslimradicalisme te weinig kordate tegenreactie krijgt. Er moet volgens hem een duidelijk standpunt ingenomen worden tegen wie de Europese waarden verwerpt en dat “niet alleen in woorden, maar ook in daden.” Daarmee verwijst hij naar de aangekondigde maatregelen tegen moslimsradicalisme in het federale regeerakkoord.

Een van de mogelijkheden in het regeerakkoord is het inzetten van het leger bij een verhoogde terreurdreiging. Volgens De Wever moet over die optie dan ook niet getwijfeld worden. “Onze strijdkrachten hebben daarvoor de ervaring, kennis en de wil.” Momenteel wordt de dreiging voor ons land geschat op niveau 2, het leger wordt enkel ingezet voor tijdelijke bewakingsopdrachten vanaf niveau 3, een verhoogd algemeen dreigingsniveau.

Het is niet de eerste keer dat De Wever voor de hulp van het leger pleit. Na de aanlag op het Joods Museum vorig jaar in mei wilde hij ook militaire steun vragen om de joodse belangen te bewaken.