Eskimopater kent straf op 19 januari

De voormalige katholieke priester van Belgische afkomst Eric Dejaeger, die in het Canadese Iqaluit schuldig bevonden is aan 24 aanklachten van seksueel misbruik van minderjarigen, zal op 19 januari zijn straf kennen. Bij de start van het proces pleitte Dejaeger al schuldig aan acht aanklachten.

De 67-jarige Dejaeger stond terecht voor het seksueel misbruik van kinderen in het Canadese Igloolik, meer dan dertig jaar geleden. Tijdens het proces kwamen meer dan 40 mensen, vaak erg geschokt, getuigen. Verschillende van de 80 aanklachten betroffen het seksueel aanraken van de slachtoffers. Daarvoor geldt een minimumstraf van één jaar cel. In de loop van het proces werden vijf aanklachten toegevoegd en werden er ook vijf afgewezen. De gewezen oblaat werd tevens schuldig bevonden aan één aanklacht voor seks met dieren.

De ex-missionnaris, die in de jaren 70 in het hoge noorden van Canada arriveerde, werd eerder in 1990 tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de verkrachting van acht kinderen. Na zijn vrijlating, en geconfronteerd met klachten van een twintigtal nieuwe slachtoffers, vluchtte hij naar België. Sinds zijn terugkeer in januari 2011 in Canada, wordt Dejaeger in isolatie opgesloten in het Baffin Correctional Centre.