Extra maatregelen in België na aanslag?

Na de aanslag op de redactie van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo roept premier Charles Michel het College van Inlichting en Veiligheid bijeen. Daar zal de huidige veiligheidssituatie worden geanalyseerd en zullen eventuele bijkomende maatregelen worden getroffen om de veiligheid van alle burgers en instellingen in ons land te garanderen, zo kondigt de premier aan. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon is er echter geen reden tot paniek. 

Het college zal voorgezeten worden door de veiligheidsadviseur van de eerste minister en bijgewoond worden door vertegenwoordigers van het ministerieel comité van inlichtingen en veiligheid. De premier heeft in naam van de Belgische regering zijn oprechte medeleven betuigd aan de Franse president François Hollande, aan de families van de slachtoffers en aan het Franse volk.

Dreigingsniveau niet verhoogd

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon heeft intussen laten weten dat het Belgische dreigingsniveau voorlopig niet verhoogd wordt. Op dit moment geldt niveau 2, het hoogste niveau van dreiging is 4.

"We volgen de situatie van minuut tot minuut op, maar er is momenteel geen reden voor paniek in België", zei Jambon in de wandelgangen van de Kamer. "Alles ligt wel klaar voor als het dreigingsniveau toch zou moeten stijgen. Maar dat lag ook vanmorgen voor de aanslag al klaar, dat lag gisteren al klaar en dat zal morgen ook klaar liggen."

De N-VA-minister drukte daarnaast opnieuw zijn medeleven uit met de familieleden en vrienden van de slachtoffers. Als minister van Binnenlandse Zaken sprak hij ook uitdrukkelijk zijn steun uit aan de nabestaanden van de twee Franse agenten die in gruwelijke omstandigheden zijn omgekomen.