VDAB pleit voor sollicitatietraining

Jongeren zijn onvoldoende gewapend in de zoektocht naar een job. Daarom pleit de VDAB voor sollicitatietraining in het secundair onderwijs. Dat meldt De Morgen. “Het blijft te lang een ver-van-mijn-bedshow”, klinkt het bij de VDAB.

In 2008 maakte de werkloosheidscurve een ferme knik. Daardoor hebben heel wat jongeren sindsdien moeilijkheden om na het afstuderen een job te bemachtigen. “Jongeren zijn de zwakste groep”, klinkt het bij Bartelijne Van den Boogert, woordvoerster van de VDAB. “Het zijn de eersten die opnieuw worden aangeworven als er economisch herstel is, maar ook de eersten die moeten vertrekken als het economisch moeilijk gaat.”

Bij de VDAB merken ze bovendien dat heel wat jongeren, vooral laaggeschoolden, geen idee hebben wat ze goed kunnen of graag willen doen. “Solliciteren blijft te lang een ver-van-mijn-bedshow. Jongeren zijn te veel met andere dingen bezig." Daarom is er een samenwerking met het gemeenschapsonderwijs op poten gezet. Op die manier hoopt de VDAB jongeren beter voor te bereiden op het sollicitatieproces. De focus zal bij het project vooral liggen op leerlingen van het technisch en beroepsonderwijs. Zo zullen ze onder meer leren hoe een verzorgd cv eruit ziet en zullen ze actief moeten ontdekken over wat ze echt willen en kunnen.