Steeds meer sancties tegen werklozen

In het eerste semester van 2014 heeft de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening 31.329 sancties uitgesproken tegen werklozen. Dat blijkt uit het semesterrapport van de RVA dat de krant La Libre Belgique kon inkijken. De christelijke vakbond verwacht dat over heel 2014 het aantal sancties zou oplopen tot meer dan 62.000. Dat is een stijging met 24 procent op een jaar tijd.

Bij een negatieve evaluatie door de RVA, riskeert de betrokken werkloze allerlei sancties. Een werkloze kan wel meerdere sancties oplopen, dus het aantal sancties is niet gelijk aan het aantal gesanctioneerden.

In 2013 sanctioneerde de RVA 17.140 werklozen met een werkloosheidsvergoeding en 2.707 jonge werklozen met een inschakelingsuitkering. Die laatsten zijn jongeren die na hun studies en het doorlopen van de beroepsinschakelingstijd werkloos zijn. Ook waren er 30.615 sancties in verband met de beschikbaarheid van werklozen op de arbeidsmarkt. Informatie over wie een baan of opleiding weigert krijgt de RVA van organisaties zoals de VDAB.