Euthanasieprocedure gevangene stopgezet

De euthanasieprocedure van Frank Van den Bleeken wordt stopgezet. De man zal langer geobserveerd worden in Gent om een aangepast zorgtraject te krijgen. Dat meldt het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

"De minister van Justitie laat de heer Van den Bleeken overbrengen naar het onlangs opgestarte FPC in Gent. De bedoeling is een observatie met het oog op de adequate behandeling dan wel op de ontwikkeling van een aangepast zorgtraject. In die laatste context, bieden zeer recente maar intense contacten met de Nederlandse Staatssecretaris van Justitie een optimaal perspectief voor een snelle transfer naar een centrum in Nederland dat gespecialiseerd is in lange verblijven voor geïnterneerden", klinkt het in een persbericht.

Psychische aandoening

Van den Bleeken pleegde bijna dertig jaar geleden meerdere verkrachtingen en vermoordde ook een 19-jarige vrouw. Hij werd geïnterneerd en niet opgesloten, omdat hij lijdt aan een psychische aandoening.

Doorheen de jaren werd Van den Bleeken meermaals onderzocht door meerdere psychiaters. Die bevestigden los van elkaar dat de man zeer zwaar lijdt onder zijn psychische aandoening.

Hof van beroep

Van den Bleeken kon in september vorig jaar via het Brusselse hof van beroep bekomen dat hij euthanasie mag plegen. Hij zou dat zondag in de gevangenis van Brugge ondergaan, maar dat gaat nu dus niet door.