"Perverse" strijd om ziekenhuispatiënten

De kaduke financiering van de ziekenhuizen leidt niet zozeer tot overconsumptie maar vooral tot een nooit geziene concurrentieoorlog onder de ziekenhuizen: een ware "slag om de patiënt". Dat berichten De Standaard en Het Nieuwsblad dinsdag.

De kranten verwijzen naar een opiniestuk van professor Herman Nys, voorzitter van het Nikolaas-ziekenhuis in Sint-Niklaas, en Koen Michiels, de afgevaardigd bestuurder van het ziekenhuis, in De Standaard. Nys en Michiels bevestigen wat de federale overheid zelf ook toegeeft: dat haar financiering van de ziekenhuizen hen in het rood doet belanden en perverse effecten heeft.

Nys en Michiels ontkennen dat de ziekenhuizen hun artsen zouden aansporen om te veel ingrepen en te veel onderzoeken te doen. Het perverse zit volgens hen vooral in de ongeziene slag om de patiënten: ziekenhuizen die "toeren uithalen" om toch maar aan patiënten te geraken of om geen patiënten te verliezen. Die stelling spoort met het - vaak verzwegen - overaanbod: er zijn te veel ziekenhuisbedden.

Een voorbeeld van zo'n "toeren": het openen van een polikliniek in het gebied van een concurrent.