Jaarlijks falen er 2.500 jongeren

Van de jongeren die het secundair onderwijs zonder diploma verlaten, hebben een op de drie zelfs geen getuigschrift in het basisonderwijs behaald. Het betekent dat jaarlijks zo'n 2.500 jongeren zonder enige kwalificatie op de arbeidsmarkt terechtkomen. Dat bericht De Morgen dinsdag.

Van alle schoolverlaters in 2010, in totaal 71.113, behaalde 12,5 procent geen middelbareschooldiploma. Dat komt overeen met een ongekwalificeerde uitstroom van 8.889 jongeren. Het is een cijfer dat niet verbaast en dat de afgelopen jaren enigszins, zij het niet spectaculair, is gedaald.

Maar nu blijkt uit onderzoek van het Steunpunt Studie- en Schoolloopbanen, een interuniversitair samenwerkingsverband dat het onderwijsbeleid ondersteunt, dat een derde van die 8.889 scholieren ook geen getuigschrift basisonderwijs heeft verkregen. 

Dat betekent dat in 2010 2.845 jongeren, onder wie vooral kansarme kinderen van vreemde origine, zonder enige kwalificatie op de arbeidsmarkt zijn terechtgekomen. En dat jaar was volgens onderwijsexpert Ides Nicaise (KU Leuven), tevens promotor-coördinator van het Steunpunt, geen uitzondering.