Verkeer Thalys en Eurostar verstoord

De hogesnelheidstreinen van Brussel richting Rijsel (voornamelijk Thalys en Eurostar) hebben vanochtend zware hinder ondervonden door ijzelvorming op de bovenleiding tussen de stations Brussel-Zuid en Halle. De hogensnelheidssporen waren gedurende een tweetal uur onderbroken, zo meldt infrastructuurbeheerder Infrabel. Intussen zijn de problemen met de sporen opgelost. 

Door de ijzelvorming zijn er problemen met het contact tussen de stroomafnemers op het dak van de treinen en de bovenleiding, legt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit uit. Daardoor waren beide hogesnelheidslijnen vanuit Brussel richting Franse grens een tijdlang geblokkeerd.

"Onze technici en die van Thalys werken aan een oplossing voor het contactprobleem", aldus Petit. De Thalys-treinen staan momenteel stil in Brussel-Zuid of in het station van Halle. Op de website van Thalys staan vertragingen tot 180 minuten.

Bij TGV, die ook gebruikmaakt van de lijn, worden geen problemen gemeld, zegt Petit nog. Het binnenlandse treinverkeer verliep vanochtend op sommige plaatsen wel met wat vertragingen, "maar er waren geen fundamentele problemen". 

Probleem opgelost

Rond tien uur werden de sporen opnieuw in gebruik genomen. Dat meldt Frédéric Petit. Reizigers moeten nog wel rekening houden met gevolgsvertragingen.