Gevangene steekt zes cipiers neer in Vorst

In de gevangenis van Vorst heeft een gedetineerde zes cipiers aangevallen. Hij zou hen hebben gestoken met een mes. Vier cipiers raakten lichtgewond en twee zwaargewond. Eén van hen is meteen geopereerd.

De dader zou Rachid El Boukhari zijn, de man die vorige maand tot 27 jaar cel werd veroordeeld voor de brandstichting in de Rida-moskee in Anderlecht, twee jaar geleden. Daarbij kwam de imam om het leven.

Dader is brandstichter

El Boukhari zit zijn straf uit in de gevangenis van Vorst, waar hij sinds enige tijd mocht werken. Toen één van de cipiers hem vanmorgen uit zijn cel kwam halen om aan de slag te gaan, liep het echter mis. “Om een onduidelijke reden is hij kwaad geworden en heeft die cipier aangevallen”, vertelt ACV-afgevaardigde Mohamed Bercha. “Verschillende andere cipiers zijn ter hulp geschoten, maar hij haalde een mes boven en stak daarmee in het rond.”

Zes cipiers raakten gewond aan het hoofd, de rug en de romp. Eén van hen kreeg een messteek in de long en is er het ergst aan toe. “De collega’s zijn allemaal overgebracht naar het ziekenhuis en hebben een klacht ingediend”, vertelt Bercha nog.

"Poging tot doodslag"

“Het parket zou de feiten als poging doodslag gekwalificeerd hebben. De gedetineerde zit intussen in de isoleercel. Morgen is er een vergadering met de directie om te zien wat er met hem zal gebeuren. Vermoedelijk wordt hij overgeplaatst.”

Gevangenis draait op nachtdienst

Intussen draait de gevangenis van Vorst op nachtdienst. “Dat houdt in dat er geen activiteiten georganiseerd worden, geen bezoek en geen wandelingen en de gedetineerden op hun cel blijven zitten.”