Dubbel zoveel klachten crashdiëten

De federale overheidsdienst Economie heeft afgelopen jaar bijna dubbel zo veel klachten gekregen over misleidende reclames voor crashdiëten. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Bij een crashdieet val je snel heel wat kilo’s af, maar vaak gebeurt dat op een ongezonde manier.

De FOD krijgt vooral klachten over “bedrieglijke en agressieve” advertenties op het internet. Dergelijke reclames voor spectaculaire crashdiëten duiken de jongste maanden om de haverklap populaire websites op. De bekendste voorbeelden zijn e ‘voor-en-na-afbeeldingen’ of de verwijzingen naar zogenoemde voedingsdeskundigen.

"Misleidend én gevaarlijk"

In 2013 waren er al 29 klachten, vorig jaar waren dat er bijna 56. “Het aantal is stevig toegenomen”, vertelt CD&V-parlementslid Leen Dierick aan Het Nieuwsblad. Zij vroeg de cijfers op bij minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V). “De reclames zijn niet alleen misleidend, ze zijn ook gevaarlijk. Vaak heeft de economische inspectie geen informatie over de samenstelling van de dieetpillen die worden aangeboden”, vertelt Dierick.

Verkopers op het spoor

Dankzij de klachten kon de FOD Economie het voorbije jaar al een tiental verkopers op het spoor komen. Sancties kon ze nog niet uitdelen, aangezien alle ondernemingen in het buitenland gevestigd waren.