Dossier De Grote Geldbarometer

“Pensioensparen: hoe jonger, hoe beter”

In de Grote Geldbarometer van VTM NIEUWS geeft financieel expert Paul D’Hoore tips over wat je het best met je spaargeld kan doen. “Pensioensparen is zeker zinvol”, zo zegt hij. “Ten eerste zet je daarmee geld opzij voor later. Maar daarnaast krijg je ook een premie van de overheid, door een belastingaftrek van 30 % Pensioensparen is dus zeker zinvol van vanaf het moment dat je werkt en hoe jonger, hoe beter.”

Ook obligaties zijn een goede investering. “Het voordeel is dat je weet hoeveel je geld opbrengt op een bepaalde periode, iets wat bij het spaarboekje niet zo is.” Een nadeel is wel dat je geld een tijd vaststaat. “Daarom raad ik aan om een obligatie te nemen op vijf jaar, in plaats van tien jaar.”

Geld op het spaarboekje zetten, blijft uiteraard een vaste waarde. Je geld op een internetrekening brengt meer op dan bij klassieke spaarrekeningen, maar die verschillen moeten we ook niet overdrijven, zegt Paul D’Hoore. “Op een bedrag van 10.000 euro, is het verschil maar 50 euro.”

Veel mensen hebben ook een heilig geloof in goud, maar daarin investeren zou Paul D’Hoore niet meteen aanraden, omdat de goudkoers heel sterk schommelt. En ook investeren in alternatieven zoals wijn heeft geen zin als je geen échte kenner bent. Maar nog het minst verstandig van alles, is je geld thuis oppotten, zo besluit Paul D’Hoore.