Agenten handelden uit zelfverdediging

De man die gisteren door de politie werd neergeschoten in Huizingen, in Vlaams-Brabant, was ongewapend. Toch zouden volgens het parket de agenten gehandeld hebben uit wettige zelfverdediging. Het 45-jarige slachtoffer verkeert nog steeds in levensgevaar en ondergaat in de loop van de dag nog een aantal operaties.

“De politie kreeg gisterenmiddag een oproep van een persoon dat hij de politie bij hem thuis aan het opwachten was en dat hij wapens in zijn bezit had”, vertelt parketwoordvoerder Gilles Blondeau. “Patrouilles van de politie van Beersel en Halle gingen ter plaatse en troffen de beller aan voor zijn woning. Hij stond daar met zijn handen in zijn jaszak en gedroeg zich op een manier die deed vermoeden dat hij gewapend was.”

Waarschuwingsschot

De agenten maanden hem verschillende keren aan om zijn handen zichtbaar te maken, maar de man gaf daar geen gevolg aan. Er werd een waarschuwingsschot gelost, maar ook dat veranderde niets. De agenten hebben hem dan uiteindelijk zelf neergeschoten. De man werd verschillende keren geraakt en zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.”

Het parket stelde een wetsdokter en een wapendeskundige aan. De agenten werden ook ondervraagd. “Uit de eerste besluiten blijkt dat het politioneel geweld gewettigd lijkt.”