Afscheid van oud-premier Tindemans

In de basiliek van Edegem is vanmorgen afscheid genomen van oud-premier Leo Tindemans. De staatsbegrafenis van de gewezen CVP-coryfee werd bijgewoond door heel wat politici. Er waren toespraken van zijn zoon Thomas Tindemans en van zijn partijgenoot Herman Van Rompuy. Leo Tindemans overleed vorige week, op tweede kerstdag. Hij was 92.

De capaciteit van de basiliek is opgetrokken van vijfhonderd naar achthonderd zitplaatsen. Extra staanplaatsen zijn er niet en buiten staat er ook geen groot scherm. Een uur voor het begin van de uitvaart stonden al heel wat mensen buiten aan te schuiven achter radarhekken om binnen te mogen. Wie een uitnodiging had, kreeg echter voorrang, waardoor velen de basiliek niet meer binnen raakten.

Toespraak Van Rompuy

Bij de genodigden zijn onder meer premier Charles Michel, ex-premier Elio Di Rupo, oud-minister Willy Claes, Antwerps gouverneur Cathy Berx, een vertegenwoordiger van de koning en Herman Van Rompuy, oud-voorzitter van de Europese Raad. Die laatste houdt tijdens de dienst ook een toespraak.

Man van één miljoen

De christendemocraat Leo Tindemans was van april 1974 tot oktober 1978 premier van twee regeringen. Zijn laatste kabinet viel door het zogeheten Egmontpact. Een jaar later behaalde hij bij de Europese verkiezingen bijna een miljoen voorkeursstemmen, wat van hem de populairste politicus van de naoorlogse periode maakt. Twee jaar later werd Tindemans minister van Buitenlandse Zaken en dat bleef hij tot in 1989, waarna hij opnieuw naar het Europees parlement verhuisde.

Tindemans overleed vorige week vrijdag, op tweede kerstdag. Hij was 92.