Dossier De Grote Geldbarometer

Wat doe je met 10.000 euro spaargeld?

“We hebben aan zes banken gevraagd wat zij hun klanten zouden aanraden om met hun spaargeld te doen”, zegt VTM NIEUWS-expert Paul D’Hoore over de Geldbarometer van VTM NIEUWS. “Op die manier hebben we opgelijst wat iemand met 10.000 euro spaargeld best kan doen.”

6. Alternatieven: 25 euro

“Op plaats zes staan alternatieven, zoals bijvoorbeeld grondstoffen of kunst. Van de 10.000 euro zou er 25 euro naar dergelijke alternatieven moeten gaan. Dat is natuurlijk te verwaarlozen. Waarom? Omdat het echt alleen iets is voor mensen die er heel veel van kennen."

5. Goud: 75 euro

“Op de vijfde plaats zetten de banken investeren in goud. Daar zou je 75 euro aan moeten spenderen. Maar ook dat valt eigenlijk te verwaarlozen. Investeren in goud wordt namelijk niet echt aangeraden door de banken, omdat het natuurlijk geen rente oplevert.”

4. Vastgoed: 367 euro

“De Vlaming heeft dan wel een baksteen in de maag, de banken raden aan om slechts 367 euro van de totale som in vastgoed te investeren. Dat is niet veel geld, maar morgen gaan in VTM NIEUWS dieper in op de rol van vastgoed.”

3. Spaarboekje: 1085 euro

“Op de derde plaats staat het spaarboekje. Volgens de Geldbarometer zou je van 10.000 euro spaargeld, 1.085 euro op het spaarboekje moeten laten staan. Zo heb je toch wat geld in reserve staan, maar op de spaarrekening brengt het natuurlijk weinig op. Daarom geeft de Geldbarometer relatief weinig geld aan het spaarboekje.”

2. Obligatie: 3692 euro

"Obligaties, of eigenlijk alle producten waar je een vast rendement hebt, en je zeker bent dat je jouw inbreng op het einde zeker terugkrijgt. Een ander voorbeeld is de Belgische staatsbon, maar die brengen relatief weinig op en je geld staat lange tijd vast. In landen als Rusland of Griekenland valt er een hoger rendement te rapen, maar in dergelijke landen ben je natuurlijk niet zeker dat je je geld terugkrijgt."

1. Aandelen: 4783 euro

“Investeren in aandelen staat op nummer 1. Waarom? Omdat verwacht wordt dat de Belgische aandelen dit jaar gemiddeld 7 procent zullen opbrengen. Aandelen in de eurozone zouden dit jaar zelfs 10 procent opbrengen. Natuurlijk moet meteen de kanttekening gemaakt worden dat je die opbrengst niet gegarandeerd is en je ook geld kan verliezen met aandelen.”

Conclusie

“De conclusie is dat er bij de meeste mensen te veel geld op het spaarboekje staat”, zegt VTM NIEUWS-expert Paul D’Hoore. Voor veel mensen zou het nuttig zijn om te investeren in bijvoorbeeld obligaties of aandelen, omdat het spaarboekje niets opbrengt. Dankzij aandelen of obligaties kan die som geld toch nog rente opbrengen.”