Illegale gauwdieven sneller land uitgezet

In acht steden loopt nog tot midden januari een pilootproject waarbij gauwdieven die betrapt worden en hier illegaal blijken te zijn, versneld het land worden uitgezet. Het is een initiatief van ministers Jan Jambon, minister van Binnenlandse Zaken en Theo Francken, staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Dat schrijven de kranten van Mediahuis.

Sinds 11 december en tot 18 januari wordt in Antwerpen, Leuven, Gent, Brussel, Sint-Jans-Molenbeek, Luik, Charleroi en Eigenbrakel harder opgetreden tegen gauwdieven. Niet alleen door de politie, ook door de dienst Vreemdelingenzaken. Bedoeling is de gauwdieven die betrapt worden en geen geldige papieren kunnen voorleggen, zo snel mogelijk effectief het land uit te zetten.

"De politie reageert in de betrokken steden alvast positief", zegt staatssecretaris Theo Francken. "Wekelijks worden drie tot vier specifieke acties tegen zakkenrollers op het getouw gezet. (...) Wij hopen op het einde van deze campagne een honderdtal illegale gauwdieven uit het land te kunnen verwijderen."