100.000 feestvierders in Brussel

De komst van de feestelijkheden naar de Brusselse binnenstad kon in de eindejaarsnacht op veel publieke belangstelling rekenen. De Anspachlaan liep helemaal vol voor het nieuwjaarsvuurwerk dat veilig is verlopen. Om half twee 's nachts had organisator Brussels Major Events nog geen incidenten te melden.

Vanaf 22.30 uur zakten de kijklustigen massaal af naar het De Brouckèreplein in het centrum voor het spektakel en het vuurwerk dat voor het eerst in jaren niet meer op de Kunstberg werd georganiseerd. Vanaf middernacht werden gedurende 15 minuten en 33 seconden 10.000 vuurwerkpijlen afgeschoten vanop het Continental Hotel.

"De sfeer was goed, er waren veel jonge gezinnen en de optredens, de show en het vuurwerk zijn volledig verlopen zoals we gehoopt hadden", zegt Marina Bresciani van Brussels Major Events. Volgens Carl Theunis, de woordvoerder van burgemeester Mayeur, hebben zo'n 100.000 mensen de feestelijkheden bijgewoond, ongeveer evenveel als vorig jaar. Tijdens het vuurwerk was het tot over het Fontainasplein over de koppen lopen. Her en der werden ook vanuit het publiek vuurwerkpijlen afgeschoten.

"De Stad Brussel is zeer tevreden met het succes van het nieuwe nieuwjaarsevent op het De Brouckèreplein en aan de Beurs, in het midden van onze stad", klinkt het in een persbericht dat de Stad rond half één uitstuurde. "Met dit onuitgegeven spektakel begint een nieuwe traditie, een countdown naar het nieuwe jaar in het hart van de hoofdstad van Europa." Die ligt volgens het stadsbestuur in lijn met de wil om delen van de openbare ruimte te herbestemmen voor grote, feestelijke bijeenkomsten.