Vaccin kinkhoest schiet tekort

Tussen begin januari en eind oktober werden in ons land 1.200 gevallen van kinkhoest geregistreerd. Prof.dr. Denis Piérard van het UZ Brussel verklaart vandaag in De Morgen dat we kunnen spreken van een epidemie, ondanks het feit dat er de afgelopen drie jaar geen sterfgevallen meer zijn.

Kinkhoest is een besmettelijke infectie van de luchtwegen die wordt veroorzaakt door een bacterie die zich in de druppeltjes van het hoesten verschuilt. De ziekte is vooral gevaarlijk voor baby’s van minder dan een jaar oud. Normaal gezien worden zwangere vrouwen hiervoor gevaccineerd, maar met een piek tijdens de maand juni en reeds 1200 geregistreerde gevallen dit jaar verklaart microbioloog prof. Piérard van het UZ Brussel dat we mogen spreken van een epidemie.

Het ontstaan van de epidemie ligt waarschijnlijk grotendeels aan het feit dat er een nieuw vaccin wordt gebruikt en dat men nog niet goed weet hoe lang je met dat nieuwe vaccin beschermd bent. Anderzijds worden er ook meer gevallen geregistreerd omdat dokters waakzamer zijn geworden en de diagnose sneller gemaakt wordt. Tot slot kan het volgens dr.Piérard ook zijn dat de bacterie geëvolueerd is en dat onze huidige vaccins niet langer voldoende werken.

OPROEP: voor VTM NIEUWS zijn we op zoek naar iemand die kinkhoest heeft ondanks vaccinatie. Gelieve contact op te nemen via 4040@vtm.be