Leo Tindemans (92) overleden

Leo Tindemans is vanmiddag overleden op 92-jarige leeftijd. Hij overleed thuis, in Edegem, aan een dubbele longontsteking. Zijn vrouw en kinderen waren bij hem. De CVP-politicus was premier van 1974 tot 1978.

Tindemans' politieke carrière begon binnen de toenmalige CVP als nationaal secretaris. In 1961 werd hij voor de eerste keer parlementslid. Van in het begin toonde hij bijzondere interesse voor Europese en internationale politiek. In 1968 werd hij voor het eerst minister, van Communautaire Betrekkingen. Later volgden nog verantwoordelijkheden op Begroting, Middenstand en Landbouw. 

"Vodje papier"

In 1974 werd Tindemans eerste minister. Over zijn twee regeringen hing een communautaire schaduw. Het leidde tot een van de bekendste stukken politieke geschiedenis van ons land, met een premier die het ontslag van de regering aankondigde omdat hij de grondwet geen "vodje papier" vond.

Bij de Europese verkiezingen van 1979 haalde Tindemans 983.000 voorkeurstemmen. Tot nu blijft Tindemans daarmee de populairste politicus van de naoorlogse periode. Nadien werd hij CVP-voorzitter, minister van Buitenlandse Zaken en tot 1999 Europees parlementslid. 

Minister van Staat

Tindemans was van opleiding econoom, met diploma's handelswetenschappen en economie. Later volgde ook nog een diploma politieke wetenschappen. Hij was ook een tijd hoogleraar aan de KU Leuven. Sinds 2002 is hij minister van Staat.

"Ons land verliest hiermee opnieuw een uitzonderlijk staatsman, die voor een hele generatie beeld stond voor de politiek", zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke. "CD&V neemt afscheid van "een absoluut boegbeeld en begeesterend spreker, die als weinigen voor en na hem onze ideologische onderbouw bij het ruime publiek ingang deed vinden".