Recordaantal examenbetwistingen

Het aantal studenten dat via de Raad voor Examenbetwisting zijn resultaten aanvecht ligt dit jaar 30 procent hoger dan in 2013. Dat is een absoluut record. Ondanks de grote stijging, krijgt slechts één op de drie studenten gelijk. Dat bericht Het Nieuwsblad. 

De Vlaamse Raad voor Examenbetwistingen werd het laatste jaar overspoeld met dossiers van studenten uit het hoger onderwijs die het niet eens zijn met hun studieresultaten. "We komen aan 540 dossiers", zegt voorzitter Jim Deridder. "Dat is 30 procent meer dan vorig jaar. We zijn zelf erg verrast door de forse stijging. We dachten dat het plafond bereikt was, maar dat blijkt niet zo te zijn. Een mogelijke verklaring is dat er nu in bijna alle richtingen verschillende examenperiodes zijn, waardoor de student vaker te maken krijgt met evaluaties en deliberaties." 

Twee soorten klachten

Er zijn twee soorten klachten waarmee de studenten naar de raad stappen. Er zijn de zogenaamde overmachtsdossiers. "Het gaat dan om studenten die bijvoorbeeld ziek waren op de examendag. Als de onderwijsinstelling dan geen andere datum kiest voor het examen, kunnen de studenten naar de Raad stappen. Zo een gemist examen heeft gevolgen, want het kan ervoor zorgen dat de student leerkrediet verliest. In die zaken krijgt de student dan ook meestal gelijk." 

Bij de echte betwistingen ligt de kans op slagen een stuk lager. "Hooguit één op de drie haalt daar zijn gelijk", zegt Deridder. "Dat cijfer is de laatste jaren niet echt geëvolueerd, ondanks de grote stijging van klachten. Veel studenten zijn van mening 'niet geschoten, is altijd mis' en starten en dossier op zonder grondige argumenten."

Tijdsnood

De grote toename aan dossiers zorgt ervoor dat het bij de Raad langer duurt om tot een uitspraak te komen. "Vroeger duurde het veertien dagen om tot een uitspraak te komen, nu kan dat oplopen tot twee maanden. We doen ons uiterste best om het bij te houden, want de tijd van een student is kostbaar."