Kunstwerk Arne Quinze ingestort

Een stuk van het centrale gedeelte van ‘Passenger’, de installatie van de Vlaamse kunstenaar Arne Quinze op Mons 2015, is gisteravond ingestort. Dat meldt politiezone Bergen. Bij het incident vielen geen gewonden.

Door de instorting is het gedeelte van het kunstwerk dat grenst aan het Bergense justitiepaleis gedestabiliseerd, waardoor minstens één raam van het gebouw gebroken werd. Het kunstwerk bevindt zich vlakbij de kerstmarkt van Bergen. Volgens de politie werden alle mogelijke veiligheidsmaatregelen genomen. De kerstmarkt blijft toegankelijk, maar de politie heeft wel de rue de Nimy afgesloten.

De stichting Mons 2015 reageert eerst en vooral opgelucht dat er bij het incident geen gewonden vielen en de materiële schade meevalt. "Dit is voor iedereen onbegrijpelijk", aldus Philippe Degeneffe van de stichting. "Arne Quinze heeft wereldwijd een dertigtal installaties gebouwd en nog nooit is er iets gebeurd. Alle veiligheidsmaatregelen werden genomen en goedgekeurd door de bevoegde autoriteiten. Momenteel sluiten we geen enkele piste uit. Onze prioriteit is om de baan die leidt naar de Grote Markt vrij te maken en wat we voor de rest kunnen doen." ‘Passenger’ werd begin december ingehuldigd en blijft voor vijf jaar in Bergen staan. De installatie kostte minstens 400.000 euro en is de grootste stadsinstallatie van Mons 2015, de Culturele Hoofdstad van Europa.