Léonard openhartig in middernachtmis

Aartsbisschop André-Jozef Léonard heeft tijdens de middernachtmis in de Brusselse Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in zijn homilie aandacht besteed aan de positieve kracht die Kerstmis op mensen lijkt uit te oefenen. "In de nacht en op de dag van Kerstmis gebeuren er altijd wondere dingen", zo klonk het. Léonard verwees daarbij onder meer naar het kerstbestand van exact honderd jaar geleden.

"In de herdenkingsberichten over de Eerste Wereldoorlog las ik, net als u, hoe op een kerstavond Engelse en Duitse strijders afwisselend kerstgezangen zongen, over de loopgraven die hen scheidden, en hoe ze uit die loopgraven kwamen om te verbroederen. Die avond waren ze niet langer oorlogvoerende partijen, maar broeders in de mensheid", verklaarde Léonard in de kersthomilie. "Voor enkele uren was het daar een eiland van grote menselijkheid, midden in een oceaan van collectieve wreedheid", vervolgde hij. "En dat alles eenvoudigweg omdat 'een kind ons wordt geboren'."

Verder verwees de aartsbisschop ook naar de aandacht die tijdens de kerstdagen naar de daklozen uitgaat. "Ik denk aan de groepen die dezer dagen door de straten van grote steden lopen om onthaal, warmte en kerstgebak aan te bieden aan daklozen", zo verklaarde Léonard.

Aan het eind van de homilie haalde hij ook een persoonlijke anekdote aan. Daarin legde hij uit hoe hij op amper zesjarige leeftijd uitgerekend op een kerstdag zijn roeping vond. "Volledig ten persoonlijke titel, dank ik jou, Jezus, voor de Kerstmis van 1946. Ik was zes jaar en een half. Het was de dag van mijn eerste communie. Na de mis, aan de voet van de kerststal, sprak ik tot u deze woorden van een kind: 'Jezus, voor jou zal ik priester worden'."