Jambon niet welkom bij Brusselse politie

De relatie tussen de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) raakt verder verzuurd. Mayeur weigert een bezoek van Jambon aan de Brusselse politie. Die laatste wou hen een hart onder de riem steken door langs te komen met een kerststronk. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Na wat de woordvoerder van Jambon een zwaar jaar noemt voor de Brusselse politie, vond de minister het wel gepast hen te trakteren op een dessert. Maar dat kerstbezoek gaat niet door, PS-burgemeester Mayeur ligt dwars.

Père Noël

Mayeur wil eerst dat de relatie tussen hem en Jambon normaliseert. En daarvoor kijkt hij naar Jambon: “Ik heb hem niet meer gehoord sinds 6 november. Nochtans heb ik hem al regelmatig laten weten dat ik een gesprek wil. Als ik dan plots hoor dat Jambon hier père Noël wil komen spelen, zonder dat ik, de burgemeester, op de hoogte ben. Dat pik ik niet”, zegt Mayeur in de krant.

Die zesde november waar Mayeur naar verwijst was de dag van de nationale betoging in Brussel. Toen liep het danig uit de hand, met tal van rellen. Mayeur kreeg kritiek van de politie, die niet mocht optreden van hun burgemeester. Er vielen honderden gewonden bij de politie.

Minister Jambon liet daarop weten dat er een onderzoek zou komen naar het commandocentrum. En dus ook naar Mayeur, als burgemeester het hoofd van de politie. Sindsdien zijn de twee als water en vuur.

Ook in Charleroi

Het is niet de eerste keer dat Jambon niet welkom is in de stad van een PS-burgemeester. Ook Paul Magnette wou in november de minister niet ontvangen in Charleroi, voor de inhuldiging van een nieuw politiebureau.

Wat de kerststronk betreft, die zullen de Brusselse politieagenten uiteindelijk toch krijgen. Twee medewerkers van Jambon zullen de taart vanavond naar het korps brengen.