In 2015 recidivisten zwaarder bestraft

Vanaf 1 januari zullen bestuurders die meermaals zware verkeersovertredingen begaan, zwaarder gestraft worden. Dat meldt een persbericht van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid. Het aantal letselongevallen is in 2014 fors gestegen, met een opvallende stijging van het aantal doden in Vlaanderen

Slechte cijfers in 2014

2014 was een zeer slecht jaar voor de verkeersveiligheid in België. Tijdens de eerste negen maanden van het jaar waren er 31.379 letselgewonden, 859 meer dan in 2013. Er waren ook meer ongevallen tijdens de weekendnachten en op de snelwegen. Federaal Minister van Mobiliteit, Jacqueline Galant, wil deze cijfers weer naar beneden en zal wegpiraten in 2015 zwaarder straffen.

Recidivisten

Iemand die na een veroordeling van de politierechter binnen een periode van drie jaar een nieuwe overtreding begaat, wordt een recidivist genoemd. Vroeger sprak men pas van recidive als het om gelijkaardige overtredingen ging, maar vanaf 1 januari wordt er rekening gehouden met een combinatie met zware overtredingen. Voorbeelden hiervan zijn rijden zonder geldig rijbewijs, rijden onder invloed en te snel rijden. Ook het gebruik van een radarverklikker en het negeren van verkeersaanwijzingen vallen hieronder.

Strengere straffen

Volgens de nieuwe wegcode zal wie een nieuwe overtreding begaat, zijn rijbewijs voor minstens drie maanden verliezen. Voor degenen die binnen de drie maanden na een veroordeling alweer betrapt worden zal dat al zes maanden worden.  Wie het nog niet begrijpt en vier keer de wet overtreedt zal zeker negen maanden niet meer mogen rijden. Als je echt onverbeterlijk bent en drie opeenvolgende keren een zware overtreding begaat, verlies je levenslang je rijbewijs. 

Minister van Mobiliteit, Jacqueline Galant, hoopt dat de strengere wegcode 2015 weer voor een daling van het aantal verkeersongevallen zorgt: “Ik hoop van harte dat 2015 terug een bijzonder verkeersveilig jaar wordt en dat iedereen gespaard blijft van het vele leed dat een verkeersongeval veroorzaakt.”