Al 75 % restaurants volzet op 31/12

Van de restaurants die met oudejaarsavond de deuren openen, is intussen al driekwart volledig volgeboekt. Op kerstavond is dat ruim de helft, zo concludeert Horeca Vlaanderen na een rondvraag bij 412 horecazaken. Een ruime meerderheid (78 procent) van hen zegt evenveel of meer boekingen ontvangen te hebben in vergelijking met vorig jaar.

"Wie nog wil reserveren moet zich haasten: vele zaken zijn reeds volgeboekt, anderen hebben nog enkele tafels beschikbaar", is afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen Danny Van Assche duidelijk. De verklaring lijkt een combinatie te zijn van een relatief laag aantal restaurants dat open is - 30 procent op kerstavond, 52 procent met Kerstmis, 46 procent op oudejaarsavond en 40 procent met Nieuwjaar – en de stijgende vraag.

"Het aantal boekingen gaat nog steeds in stijgende lijn, zij het iets minder dan de voorbije twee jaren", zegt Van Assche. "Oudejaarsavond blijft de meest populaire feestavond. Vaak wordt restaurant- en cafébezoek gecombineerd: men gaat eerst met vrienden of familie uit eten en men sluit af in een café of dansgelegenheid."