Kreeften in Noordzee voorzien van zender

In veel gezinnen staat er tijdens de eindejaarsfeesten kreeft op het menu, maar de schaaldieren hebben heel wat meer nut dan we zouden denken. Op nieuw vrijgegeven beeldmateriaal is te zien hoe de Noordzeekreeft zijn weg gevonden heeft naar kunstmatige riffen in het Belgisch deel van de Noordzee. Via ingebouwde zendertjes proberen wetenschappers meer te weten te komen over het gedrag van de schaaldieren.

In augustus 2013 werd het kunstmatige rif geplaatst om na te gaan of dergelijke structuren zeedieren een duwtje in de rug kunnen geven. Bij een testduik in september 2014 stelden duikers heel wat leven vast op de rifstructuren. Meerdere Noordzeekreeften hadden van de artificiële riffen hun thuis gemaakt. Omdat er te weinig kennis over het gedrag van de schaaldieren is, besloten onderzoekers twee kreeften te voorzien van een zendertje.

Signalen van deze zenders worden opgevangen door een ontvanger die in zee geplaatst wordt in de nabijheid van het rif. Na enkele maanden registratie worden de data door wetenschappers uitgelezen. Dankzij deze gegevens zullen ze van elke individuele kreeft gedetailleerde informatie krijgen over hun 'where-abouts'. Op die manier kunnen ze meer te weten komen over het gedrag van de kreeften.