Wordt inval bij sans-papiers mogelijk?

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) wil dat de politie op zijn vraag en zonder toestemming van een rechter een woning kan betreden om sans-papiers op te pakken, als zij de deur niet opendoen. Francken onderzoekt het voorstel. Dat schrijft De Standaard maandag.

Als de DVZ aan de lokale politiediensten de opdracht geeft mensen zonder papieren bij hen thuis op te pakken, mogen de agenten de woning niet zonder hun toestemming betreden. Als zij de deur niet opendoen, heeft de politie een huiszoekingsbevel van een rechter nodig. "Maar er is geen enkele magistraat die zich daarmee bezig houdt", zegt

Geert De Vulder (DVZ). Daarom streeft de DVZ naar een aanpassing van de wet op het politieambt. Vluchtelingenwerk Vlaanderen is niet te spreken over het voorstel, waarin het het bewijs ziet van de repressieve koers die alsmaar verder wordt gevaren. "Nu al duwt DVZ vaak tegen de grenzen van het toelaatbare aan", zo moet blijken uit een rapport over gedwongen terugkeer van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, dat De Standaard kon inkijken.