Klachten overstelpen ombusdienst NMBS

De Ombudsdienst voor de treinreizigers heeft de laatste dagen tientallen klachten ontvangen over de nieuwe dienstregeling van de NMBS. Dat zegt ombudsvrouw Cynthia Van der Linden. De Ombudsdienst is eigenlijk een beroepsinstantie, want klachten moeten eerst aan de NMBS zelf gericht worden. Van der Linden vermoedt dat de klachten die zij ontvangt maar een peulschil zijn tegenover wat de NMBS binnenkrijgt.

De ombudsvrouw zegt heel veel klachten te krijgen over overvolle treinen, maar ook over de vertragingen op de Brusselse Noord-Zuid_as die niet verdwenen zijn ondanks de langere trajecttijd. "Ook zien sommige reizigers dat de aangekondigde betere spreiding bij hen geen realiteit is. Ze zien nog steeds twee treinen vlak na elkaar vertrekken en dan een hele tijd geen." De spoorwegmaatschappij heeft volgens Van der Linden wel voldoende inspanningen geleverd om te communiceren over de nieuwe dienstregeling, die sinds afgelopen zondag in voege is. "Maar sommigen moeten het echt aan de lijve ondervinden", zegt ze. "Een aantal vroege treinen is afgeschaft, en velen worden zich daar nu pas echt bewust van."

NMBS-woordvoerder Bart Crols reageert dat de spoorwegmaatschappij tijdens de eerste week de gevolgen van de nieuwe dienstregeling analyseert. "We zijn redelijk vlot van start gegaan", vindt hij. Wat betreft de capaciteit van de treinen zullen begin januari conclusies getrokken worden. Wijzigingen aan de uren komen er volgens Crols alvast niet.