Man vrijgesproken na dodelijk ongeval

Ronny R. (61) uit Berchem is vrijgesproken voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval. De trucker had de controle over zijn stuur verloren, toen hij met zijn vrachtwagen door putten in het wegdek reed en mogelijk daardoor ook een klapband kreeg. Hij was op de auto van Johan V. (46) uit Boom gebotst, die het niet overleefde.

De Antwerpse politierechter vond dat het ongeval niet de fout van de trucker was. Ronny R. reed op 23 januari 2014 rond 6.40 uur op de Scheldelaan in de Antwerpse haven. Hij hoorde naar eigen zeggen plots een doffe bonk, waarna zijn vrachtwagen naar links trok. De man verloor de controle over het stuur en ging door de middenberm. Hij botste eerst op een verlichtingspaal en vervolgens op de auto van het slachtoffer.

Klapband of instabiliteit

 De politie zag twee mogelijkheden voor het controleverlies. De eerste was een klapband, die door de 9,5 centimeter diepe putten in het wegdek veroorzaakt kon zijn, of door de afgebroken delen van de verlichtingspaal. Echte zekerheid was er evenwel niet en die twijfel moet in het voordeel van de beklaagde spelen. De tweede mogelijkheid was een instabiliteit in de besturing, doordat hij in de putten was gereden. Die instabiliteit had hij volgens de politie niet kunnen opvangen, omdat hij op dat moment een potje yoghurt aan het eten was. Ze leidde dat af uit spatten op het passagiersraam.

Vrijgesproken

Ronny R. ontkende dat en zei dat hij het halfopen potje voor zijn vertrek op de grond had gezet. De rechtbank vond zijn uitleg aannemelijk en oordeelde dat het ongeval niet zijn fout was geweest. Hij kreeg wel een boete van 120 euro voor het niet dragen van zijn gordel.